Micro-encapsulatie
Micro-encapsulatie kan ook worden beschouwd als een vorm van dispensing. Het is een proces waarbij kleine bolletjes, druppeltjes of deeltjes van een bepaalde stof, de "kern", worden omgeven door een dunne laag materiaal, de "schil" genaamd.
Wat is micro-encapsulatie?
Micro-encapsulatie kan ook worden beschouwd als een vorm van dispensing. Het is een proces waarbij kleine bolletjes, druppeltjes of deeltjes van een stof, de "kern" genoemd, worden omgeven door een dunne laag materiaal, de "schil" genoemd. De resulterende microcapsules zijn meestal minder dan 1 millimeter groot. Deze microcapsules kunnen vervolgens in een groter systeem, zoals een product of formulering, worden gedispergeerd of "gedistribueerd". Zo kunnen bijvoorbeeld microcapsules met een geurstof of een ander actief bestanddeel worden gedispergeerd in een consumentenproduct, zoals een wasmiddel of luchtverfrisser. Wanneer het product wordt gebruikt, geven de microcapsules hun inhoud na verloop van tijd vrij, waardoor een gecontroleerde afgifte van het actieve bestanddeel ontstaat.
Welke methoden zijn er voor micro-encapsulatie?
Er zijn verschillende methoden om microcapsules te produceren, waaronder coacervatie, sproeidrogen en verdamping van oplosmiddelen. De keuze van de methode hangt af van de eigenschappen van het kernmateriaal en de gewenste eigenschappen van de microcapsules.
Microcapsules worden gebruikt in uiteenlopende toepassingen, waaronder levensmiddelen, geneesmiddelen en consumentenproducten. In de levensmiddelenindustrie kunnen microcapsules worden gebruikt om smaak of voeding aan een product te geven, of om gevoelige ingrediënten tegen afbraak te beschermen. In de farmaceutische industrie kunnen microcapsules worden gebruikt om geneesmiddelen of andere actieve bestanddelen gecontroleerd aan het lichaam toe te dienen. In consumentenproducten kunnen microcapsules worden gebruikt om na verloop van tijd geurstoffen of andere actieve bestanddelen af te geven.
Voor- en nadelen van micro-encapsulatie?
Het belangrijkste voordeel van micro-inkapseling is de mogelijkheid om de afgifte van een stof in de tijd of op een specifieke plaats te controleren. Dit kan de stabiliteit, effectiviteit en veiligheid van een product verbeteren.
Een van de voordelen van micro-encapsulatie is dat het kan helpen bij het verlengen van de houdbaarheid van een stof. Het kan ook worden gebruikt om de afgifte van een stof te regelen, bijvoorbeeld door de deeltjes of druppels in verschillende maten te maken. Dit kan leiden tot een betere werking van een medicijn of een hogere efficiëntie van een chemische stof.
Er zijn echter ook nadelen aan micro-encapsulatie. De techniek kan niet bij alle materialen en coatings toegepast worden. Soms zijn stoffencombinaties niet compatibel en ontstaat er instabiliteit. Ook kan inhomogeniteit van materialen of stoffen tot niet-reproduceerbaarheid leiden. Een goede combinatie van materialen, apparatuur en procesparameters en bijbehorende kennis is noodzakelijk om tot goede formuleringen te kunnen komen.
Voorbeelden van micro-encapsulatie
Voorbeelden van micro-encapsulatie zijn de afgifte van medicijnen zoals paracetamol in een slow release formulering, de afgifte van geuren in parfums en de afgifte van vitamines in voedingssupplementen. Ook in de cosmetica industrie wordt het vaak gebruikt voor het afgeven van actieve stoffen zoals vitamine C, retinol en hyaluronzuur.
Bij TSG Group hebben we onder andere samengewerkt met Emultech om hun R&D micro-encapsulatie apparaat type D te ontwikkelen en te realiseren, gevolgd door ontwikkeling van type P, een machine voor productiedoeleinden. Lees meer over Emultech.
Meer weten over micro-encapsulatie of andere dispensing technieken? Neem contact op met onze experts!
Contactgegevens
TSG Group
Furkapas 8, 5624 MD Eindhoven
Nederland
040 - 254 82 22
info@tsggroup.nl
Algemene voorwaarden