30 jaar expertise in de food markt bij TSG Group
TSG Group is al 30 jaar actief in diverse projecten binnen machinebouw, productontwikkeling en software. Een van onze belangrijkste sectoren is de voedingsmiddelenindustrie, waarin we uiteenlopende projecten hebben gerealiseerd, van grote industriële ovens tot vendingmachines met getapt smaakwater.
Collega Wil werkt al bijna 30 jaar bij TSG Group en heeft uitgebreide ervaring in deze sector. In dit interview deelt Wil zijn inzichten en ervaringen, met een speciale focus op de voedingsmiddelenindustrie.
Van tekentafel tot 3D CAD
Wil begon zijn carrière bij TSG Group in een tijd waarin net de overstap werd gemaakt van tekenen op de tekentafel naar 2D CAD tekenen. “Ik kwam van een engineeringsbureau, waarbij alles nog met de inktpen op calques werd getekend" vertelt Wil. "Het was een hele overgang toen 2D-tekenen met software zoals CAD opkwam, maar het heeft onze mogelijkheden destijds enorm vergroot."
Met de huidige 3D-CAD software kunnen we nu snel en nauwkeurig complexe ontwerpen maken en virtuele prototypes testen. Dit vermindert fouten en inefficiënties, verkort de ontwerptijd, en bevordert innovatie, waardoor we beter op maat gemaakte oplossingen voor klanten kunnen bieden.
Drie decennia van innovatie in de food markt
Gedurende zijn (bijna) 30-jarige loopbaan bij TSG Group heeft Wil zich voornamelijk gericht op de voedingsmiddelenindustrie. Zijn uitgebreide kennis en ervaring in deze sector maken hem een onmisbare schakel binnen het bedrijf. "Ik heb aan veel mooie projecten mogen werken, zoals industriële gaar en frituur ovens," zegt Wil. "Deze projecten zijn vaak langlopende ontwikkeltrajecten die veel precisie en kennis vereisen."
De complexiteit van machinebouw in de voedingsmiddelenindustrie
Het bouwen van machines voor de voedingsmiddelenindustrie brengt specifieke uitdagingen met zich mee. "Een van de belangrijkste aspecten is de materiaalkeuze," legt Wil uit. "Niet alle kunststoffen en metalen zijn geschikt voor gebruik in voedselproductie. Materialen moeten niet-toxisch zijn en geen schadelijke stoffen afgeven." Teflon, bijvoorbeeld, wordt vaak gebruikt als geleider vanwege zijn uitstekende glij en anti-aanbak eigenschappen en chemische bestendigheid. Toeleveranciers moeten d.m.v. een DOC ( Declaration of Confirmity ) en een bijbehorend testrapport aan kunnen tonen dat hun materiaal of product foodsafe is.
In de voedingsindustrie is de keuze van kunststoffen belangrijk, voorbeelden van veelgebruikte kunststoffen zijn: polyethyleen (PE), polyoxymethyleen (POM), en polyetheretherketon (PEEK). Deze materialen zijn gekozen vanwege hun hoge weerstand tegen chemicaliën, slijtage en hoge temperaturen, en omdat ze voldoen aan de strenge normen van voedselveiligheid. Wat metalen betreft, zijn roestvast staal (RVS 304/316) en aluminium (EN AW ….) de voorkeursmaterialen vanwege hun duurzaamheid en het gemak waarmee ze gereinigd kunnen worden.
Hygiëne en reinigbaarheid: prioriteiten in machineontwerp
Hygiëne is een cruciaal element in het ontwerp van machines voor de voedingsmiddelenindustrie. "De machine moet zo ontworpen zijn dat hij makkelijk te reinigen is," zegt Wil. "Er mogen geen plekken zijn waar bacteriën zich kunnen ophopen." Dit betekent dat alles visueel geïnspecteerd moet kunnen worden, en dat de gehele machine toegankelijk moet zijn voor grondige reiniging.
Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van leidingwerk onder afschot zodat alles goed afloopt en er geen water resten achter kunnen blijven na het reinigen. Om het reinigen zo toegankelijk mogelijk te houden zitten er bij voorkeur zo min mogelijk hoeken van 90 graden in, leidingwerk moet ten alle tijden visueel geïnspecteerd kunnen worden op verontreinigingen zodat er geen bacterie groei kan plaats vinden.
Traceerbaarheid en documentatie
Een ander belangrijk aspect is de traceerbaarheid van de gebruikte materialen. "Alle materialen die in de machine worden gebruikt, moeten traceerbaar zijn d.m.v. batchnummers en gedocumenteerd worden," legt Wil uit. "Als er een probleem optreedt, zoals een breuk in het materiaal, moet het mogelijk zijn om het gebruikte uitgangsmateriaal terug te herleiden d.m.v. de batchnummers." Deze documentatie maakt het mogelijk als er bijvoorbeeld iets afbreekt of dat er scheurvorming in een machine optreedt dat we kunnen herleiden of dit een produktie- of een materiaal fout is geweest, waardoor snel actie kan worden ondernomen om verdere problemen te voorkomen.
Bovendien helpt deze nauwkeurige documentatie niet alleen bij het oplossen van problemen, maar ook bij het voldoen aan verschillende wet- en regelgeving.
Internationale richtlijnen en certificeringen
De voedingsmiddelenindustrie is sterk gereguleerd, en de regels kunnen per land aanzienlijk verschillen. "In China zijn de richtlijnen bijvoorbeeld eenvoudiger dan in Canada," vertelt Wil. "In Canada kunnen de richtlijnen (Standards Council of Canada SCC) per provincie verschillen, wat het naleven ervan complexer maakt." Bij TSG Group zorgen we ervoor dat we op de hoogte zijn van de laatste internationale richtlijnen en certificeringen, zoals de EU-richtlijn 1935/2004/EG voor materialen die in contact komen met voedsel en de Amerikaanse FDA-regelgeving.
TSG Group als expert in de food industrie
Wil’s ervaring en expertise de voedingsmiddelenindustrie maken hem een waardevolle kracht binnen TSG Group. Zijn bijdragen aan complexe en langdurige projecten, zijn inzicht in materiaalkeuze en hygiënisch ontwerp, en zijn kennis van internationale regelgeving, stellen ons in staat om machines te bouwen die niet alleen voldoen aan de hoogste normen van veiligheid en efficiëntie, maar ook aan de specifieke behoeften van onze klanten in de voedingsmiddelenindustrie.
Heeft u een complex project in de foodindustrie? Wij bieden de oplossingen die u nodig heeft. Neem contact op voor meer informatie.
Contactgegevens
TSG Group
Furkapas 8, 5624 MD Eindhoven
Nederland
040 - 254 82 22
info@tsggroup.nl
Algemene voorwaarden